Najava znanstvenog skupa

U sklopu proslave dvjestote godišnjice osnutka Arheološkog muzeja u Splitu i dvjestote godišnjice od početka sustavnih arheoloških istraživanja u Saloni, Hrvatsko arheološko društvo i Arheološki muzej u Splitu organiziraju godišnji znanstveni skup Hrvatskog arheološkog društva u Solinu. Tema skupa je Salona i njen teritorij u antici i u srenjem vijeku. Skup će se održati od 11. do 15.10. 2021.

Više detalja pročitajte OVDJE.

Izvještaj s održanog okruglog stola

U ovogodišnjem programu skupa HAD-a održan je okrugli stol Detektori metala i arheologija – prijedlog stručnih okvira u postupanju koji se bavio gorućim problemom ilegalnog korištenja detektora metala, postojećim zakonskim okvirom obuhvaćenim Zakonom o zaštiti kulturne baštine te mogućnošću njegovog poboljšanja. Sudionici okruglog stola bili su Andrea Cukrov, Ivan Drnić, Saša Kovačević, Hrvoje Potrebica i Zoran Wiewegh, a nakon njihovih izlaganja u raspravu su se uključili i kolege iz publike. Više pročitajte OVDJE.

Izvještaj s održanog okruglog stola

Arheolozi i konzervatori o zaštiti arheološke baštine (primjeri dobre prakse i problemi, unaprjeđenje sustava)
Okrugli stol održan 7. listopada 2020.
Sudjelovali su: Jacqueline Balen (Arheološki muzej u Zagrebu), Josip Burmaz (Kaducej d.o.o.), Ivana Miletić Čakširan (Ministarstvo kulture i medija, Konzervatorski odjel u Sisku). Iako planirano, Ina Miloglav (Odsjek za arheologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagreb) bila je spriječena te nije sudjelovala u radu okruglog stola.

Raspravljalo se o odnosu triju zakonskih regulativa (Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (NN 69/99NN 151/03NN 157/03 Ispravak, NN 87/09NN 88/10NN 61/11 , NN 25/12NN 136/12 NN 157/13,NN 152/1444/1790/1832/2062/20), Zakon o muzejima (NN 61/18NN 98/19) i Pravilnik o arheološkim istraživanjima (NN 102/102/20)) u provedbi:
1. arheoloških pregleda terena
2. nedestruktivnih arheoloških metoda (geofizika i lidar)
3. arheoloških iskopavanja (zaštitnih, sustavnih)

4. obrada i pohrana arheoloških nalaza.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

Najava znanstvenog skupa u Sisku

Poziv na konferenciju MetArh

Poziv na promociju i prikaz knjige

Predstavljanje će biti održano u Zagrebu i Ljubljani:
• 27. studenoga 2019. godine u 13 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19, Zagreb;
• 4. prosinca 2019. godine u 10 sati u Direktoratu za kulturno dediščino, Metelkova 4, Ljubljana.

Oba rada nastala su kao doktorske disertacije na Odsjeku za arheologiju Sveučilišta u Ljubljani i razmatraju iznimno važne izazove suvremenoj zaštiti arheološke baštine te svaka na svojem području predstavlja novum na široj međunarodnoj razini.
Knjiga Filomene Sirovice usmjerena je na metodologiju izrade odnosno modeliranja procjene gubitka vrijednosti i drugih relevantnih arheoloških informacija kod oštećenog ili uništenog arheološkog zapisa. Metoda koju je razvila Filomena Sirovica ima potencijal postati jedan od značajnih instrumenata u praksi zaštite arheološke baštine.
Tamara Leskovar predstavit će rezultate eksperimentalnih istraživanja stanja i promjena različitih vrsta artefakata i drugih arheoloških ostataka koji su bili izloženi mehaničkom stresu. Poznavanje učinaka mehaničkog stresa značajno doprinosi planiranju prikladne strategije zaštite arheološke baštine in situ.
Nakon predstavljanja slijedi diskusija koju će voditi prof. dr. sc. Predrag Novaković s Odsjeka za arheologiju Sveučilišta u Ljubljani.

Znanstveni skup u Hvaru - novosti

7. konferencija MetArh - poziv

Znanstveni skup u Hvaru, 8.-12. 10. 2019.

Predavanja će se održati u  Galeriji Arsenal u centru grada Hvara.
Naslovi predavanja i kraći sažetci primaju primaju se do 1.6.2019. na mail Društva (hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr)
Stoga pozivamo sve kolege koji su istraživali na ovim prostorima, kao i one koji su bili aktivno uključeni u arheološki turizam svih hrvatskih otoka da svojim prilozima doprinesu uspješnosti ovog kongresa.

Podaci o smještaju i ostale informacije biti će uskoro dostupne!

Međunarodna konferencija o arheološkom turizmu

Najava skupa u Požegi

Smještaj za sudionike Skupa biti će u Vili Stanišić, Ulica Dr. Franje Tuđmana 10.

Poziv na znanstveni skup u Vinkovcima

Arheološki odjel Gradskoga Muzeja Vinkovci organizira Znanstveni skup: "Održivi razvoj - Mi i Oni ili Mi ili Oni?" u četvrtak i petak, 9. i 10. studenog 2017. godine u Vinkovcima, a povodom 45. godina od proglašenja Zaštićene arheološke zone u Vinkovcima.

Prosljeđujemo poziv:

"Pozivamo vas da se odazovete na naš skup „Održivi razvoj – Mi i Oni ili Mi ili Oni“, koji organiziramo povodom obilježavanja 45. godišnjice uspostavljanja Zaštićene arheološke zone grada Vinkovaca i 75. godine života dr. sc. Ivane Iskre-Janošić, kojoj i dugujemo zaslugu za uspostavljanje iste.

Molim Vas da nam pošaljete odgovor najkasnije do: 01. travnja 2017. godine.

Srdačan pozdrav iz sunčanih Vinkovaca

U ime Organizacijskog odbora, tajnica Skupa,

Anita Rapan Papeša"

Potpuni tekst pozivnice pročitajte OVDJE.

Prijavnicu za skup preuzmite OVDJE.

Poziv na znanstveni skup

Poziv na konferenciju "Metodologija i arheometrija"

Konferencija "TRADE - Transformations of Adriatic Europe"

Preliminarni program konferencije TRADE

Poziv na znanstveni skup "Methodology and Archaeometry"

Pozivamo Vas na 3. konferenciju "Methodology and Archaeometry" koja će se održati od 2. do 4. prosinca 2015. na Sveučilištu u Zagrebu, Filozofskom fakultetu, u organizaciji Odsjeka za arheologiju.

Detaljne informacije o konferenciji i predaji sažetaka možete pronaći OVDJE.

Poziv na znanstveni skup

Znanstveni skup "Prapovijesni lovci skupljači i ratari na Jadranu i susjednim područjima"

Konferencija "Trasnformations of Adriatic Europe"

Josip Kunkera i prošlost čaglinskog kraja

Obavještavamo Vas da će 28. studenog 2014. u Požegi biti održan skup "Josip Kunkera i prošlost čaglinskog kraja". Skup će biti održan u organizaciji Hrvatskog arheološkog druptva, Katoličke gimnazije, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad i Povijesnog društva Požega, a otvaranje će se održati u 9:30 sati u Dvorani Bl. Alojzija Stepinca u Požeškoj biskupiji (na Trgu svetog Trojstva).

Program skupa možete pregledati OVDJE.

Najava - MetArh

Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ima čast pozvati Vas na 2. znanstveni skup "Metodologija i arheometrija" koji će se održati u Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 4. i 5. prosinca 2014. s početkom u 9 sati.

Program skupa i knjigu sažetaka možete pregledati OVDJE.

povratak na vrh >>