Najava znanstvenog skupa

U sklopu proslave dvjestote godišnjice osnutka Arheološkog muzeja u Splitu i dvjestote godišnjice od početka sustavnih arheoloških istraživanja u Saloni, Hrvatsko arheološko društvo i Arheološki muzej u Splitu organiziraju godišnji znanstveni skup Hrvatskog arheološkog društva u Solinu. Tema skupa je Salona i njen teritorij u antici i u srenjem vijeku. Skup će se održati od 11. do 15.10. 2021.

Na skupu će biti rasvijetljena uloga glavnoga grada provincije Dalmacije, kao glavnog administrativnog, trgovačkog i političkog središta, koji je povezivao civilizacije nastale na obalama Sredozemnog mora i one u unutrašnjosti Europe. Utjecaji su išli u oba pravca pa se tako očekuju i rasprave kojima se dokazuju utjecaji civilizacija sa sjevernih dijelova kontinenta na život u Saloni i srednjoj Dalmaciji.
Salona je, kao nekadašnji, glavni grad rimske provincije Dalmacije, najveći antički arheološki lokalitet, ali je, ujedno i jedan od najvažnijih srednovjekovnih lokaliteta u  Republici Hrvatskoj. Uz istočne bedeme grada pronađeni su ostatci vladarskih benediktinskih samostana, mauzoleja hrvatskih vladara i krunidbene bazilike kralja Zvonimira. Stoga će dio skupa biti posvećen i ovom važanom razdoblju za nacionalnu povijest.
Skup će u potpunosti biti održan u Solinu, u hotelima koji imaju uvjete za smještaj svih sudionika i konferencijsku dvoranu. U sklopu skupa predviđeno je održavanje Svečane akademije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, postavljanje triju izložbi u Splitu i Solinu te izleti na Klis s posjetom tvrđavi, starokršćanskom lokalitetu Klapavice, zatim lokalitetu Rižinice, Gospinom otoku, te posjet park šumi Marjan i sakralnim obektima koji se nalaze na njemu.

Naslovi predavanja i kraći sažetci primaju primaju se do 1.6.2021. na mail Društva (hrvatsko.arheolosko.drustvo@zg.t-com.hr)
Stoga pozivamo kolege da svojim prilozima doprinesu uspješnosti ovog kongresa.

Podaci o smještaju i ostale informacije biti će uskoro dostupne!

povratak na vrh >>